DE KOLFF PRIJS

In aanmerking voor de Kolff Prijs komen zowel individuele personen als groepen van personen alsmede instellingen die baanbrekend onderzoek hebben verricht of een revolutionaire uitvinding hebben gedaan die rechtstreeks leidt of geleid heeft tot verbetering van de gezondheid en het welzijn van de mens. De prijs is genoemd naar Willem Johan Kolff en is sinds 2003 internationaal.

De Kolff Prijs werd voor het eerst toegekend in 1998 aan mw. Ineke Wever voor haar afstudeersrcriptie 'Intensieve thuiszorg onder de loep'. Gedurende zeven jaren werd de Kolff Prijs jaarlijks uitgereikt. In de volgende jaren tot 2024 werd de prijs slechts vier keer toegekend: in 2009, 2011, 2013 en 2018 - onderbroken recentelijk (onder meer) vanwege de Covid-19 epidemie waardoor veel activiteiten en publieke ceremonies op een laag pitje kwamen te staan of geheel tot stilstand kwamen. De Kolff Prijs werd in 2024 toegekend aan dhr. Robin Koops. Tijdens het internationale symposium 'Past, Present and Future of Kidney Replacement Therapy' dat de Willem Kolff Stichting op 24 juni a.s. organiseert zal de winnaar van de 2025 Willem Kolff Prijs worden bekendgemaakt. 
 

KOLFF PRIJS 2024

De winnaar van de Kolff Prijs 2024 is Robin Koops

Uitreiking Kolff Prijs 2024 aan Robin Koops
Bron foto: 'Robin Koops neemt Willem Kolff Prijs in ontvangst', Inreda Diabetic
 

Robin Koops, zelf diabetes patiënt, begon de ontwikkeling van een kunstmatige alvleesklier in zijn schuur. Na 15 jaren van onderzoek en experimenten had hij een apparaatje ontwikkeld niet groter dan een flinke smartphone. In 2021 werd zijn innovatieve werk opgenomen in de rijkscollectie van het Rijksmuseum Boerhave. Zijn baanbrekend werk werd in 2024 vermeld in het beroemde blad The Lancet en leverde veel publicititeit op.

Anno 2024/2025 heeft INREDA DIABETIC B.V. , het bedrijf voor de productie van medische apparatuur dat Robin Koops en zijn vrouw in 2003 oprichtten, ruim 50 werknemers.  

De voorzitter van de Willem Kolff Stichting, dhr. Derk Meulman, reikte 8 september 2024 op het congres van de European Society for Artificial Organs (ESAO) aan Robin Koops de Willem Kolff Prijs uit wegens zijn uitzonderlijke verdiensten, met eervolle vermelding van zijn vrouw Irene Koops en het Inreda team. 

’De heer Koops ontving deze prijs voor zijn uitzonderlijke prestatie,’ vertelt dhr. Fokko Wieringa, bestuurslid van de Willem Kolff Stichting. ‘De realisatie van dit draagbare medische apparaat is op zich al hoogst opmerkelijk, maar dit geldt eens temeer omdat hij zelf zowel diabetes type 1 patiënt, uitvinder en leider is van het team wat dit apparaat heeft gerealiseerd. Robin Koops vertoont dezelfde vastberadenheid en praktische benadering als Dr. Kolff zelf.

Robin Koops, in zijn dankwoord'Het is een hele eer dat ik deze prijs in ontvangst heb mogen nemenHet is een beloning voor al het werk en de inzet van afgelopen jaren. Samen met de collega’s werk ik nog iedere dag aan de verbetering van de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes’.
 

KOLFF PRIJS 2018

De Kolff Prijs 2018 ging naar prof. dr. Gerhard Rakhorst (1946) en dr. ir. Arjan van der Plaats (1973), Groninger poniers van perfusiesystemen voor het verbeteren van donororganen. Tijdens een feestelijke ceremonie werd op 12 oktober 2018 in CORPUS te Leiden de Kolff Prijs uitgereikt. Adrie Burnett-Kolff, dochter van Willem Johan Kolff (1911-2009) kwam hiervoor over uit Engeland. Het was voor het eerst dat de prijs werd uitgereikt aan een duo. 
 

Winnaars van de Kolff Prijs, 1998 - heden:

  • 2024: Dhr. ir. Robin Koops (1971), werktuigbouwkundige, ontwerper en uitvinder van de kunstalvleesklier.
  • 2018: Prof. dr. Gerhard Rakhorst (1946) en dr. Arjan van der Plaats (1973), Groninger pioniers van perfusiesystemen voor het verbeteren van donororganen
  • 2013: Prof. dr. H. David Humes (Ann Arbor, University of Michigan, VS), pionier in ontwikkeling van de bio-artificiële kunstnier
  • 2011: Prof. dr. Hans C. Clevers (1957), pionier in stamcelonderzoek
  • 2009: Prof. dr. Donald B. Olsen DVM (1930), pionier in kunsthartonderzoek
     
  • 2004: Prof. dr. William H. Dobelle (postuum), pionier in kunstmatig zien
  • 2003: Prof. dr. Jacobus van Noordwijk, bijdrage ontwikkeling kunstmatige nier
  • 2002: Prof. dr. J.C.M. Hattinga Verschure, grondlegger van de mantelzorg
  • 2001: Mw. drs. A. Oomen, orthopaedagoog, voor het verkleinen van de onderwijsachterstand bij kinderen die moeten dialyseren
     
  • 2000: Prof. dr. G. Zilvold voor zijn onderzoek en ontwikkeling van revalidatietechnologie
  • 1999: Mw. Catherien Jansen voor het ontwikkelen van MéMé lees- en spelmaterialen voor dementerende ouderen
  • 1998: Mw. Ineke Wever voor haar afstudeerscriptie 'Intensieve thuiszorg onder de loep'

 

en