Maria Ter Welle Prijs
2012 - heden (tot 2012: Zuster Ter Welle Prijs)
De Maria ter Welle Prijs is door de Willem Kolff Stichting en de Nierstichting in het leven geroepen als opvolger van de Zuster Ter Welle Prijs. De prijs is een blijk van waardering en stimulans voor een initiatief van een verpleegkundige, maatschappelijk werker of diëtist, dat bijdraagt aan een betere kwaliteit van zorg voor nierpatiënten.
Maria ter Welle (1900-1946) was de hoofdzuster van de interne afdeling van het stadsziekenhuis in Kampen toen professor Kolff hier de eerste kunstmatige nier ter wereld ontwikkelde. Ter Welle was verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van de patiënten die door Kolff werden behandeld.
Het doel van de Maria ter Welle Innovatieprijs is een podium te creëren voor projecten van verpleegkundigen, diëtisten en maatschappelijk werkers die zorgen voor vernieuwing in de zorg aan nierpatiënten en de kwaliteit van leven verbeteren.
De Maria ter Welle Innovatieprijs is in 2012 voor het eerst uitgereikt en bestaat uit een medaille met blauw-wit lint (de stadskleuren van Kampen), een oorkonde en een geldbedrag van € 2.000 dat besteed kan worden aan het landelijk uitrollen van het project van de winnaar.
In 2003, 2004 en 2009 werd de Zuster ter Welle prijs toegekend en uitgereikt.
De Maria ter Welle Prijs werd in 2012 t/m 2017 jaarlijks uitgereikt; erna elke twee jaar: 2019, 2021 en 2023.
Winnaars
2023
- Gerben van den Bosch, Radboud UMC, Nijmegen.
Gerben van den Bosch werd de prijs toegekend omdat hij als maatschappelijk werker altijd de patiënt centraal heeft gesteld in de zorg. Hij heeft zowel binnen het Radboud als landelijk het Medisch Maatschappelijk Werk en de patiëntenzorg meer op de kaart gezet. Mede door zijn inzet is het MMW opgenomen in protocollen en dit maakt dat de kwaliteit van de zorg op psychosociaal gebied is toegenomen.
Gerben van den Bosch ontving een medaille en een geldbedrag van € 2.000. Dit bedrag kan hij besteden aan zijn persoonlijke ontwikkeling op het gebied van nierziekten of inzetten voor de verbetering van de patiëntenzorg.
De winnaaar van de Maria ter Welle prijs 2023 Gerben van den Bosch (rechts),
naast hem prof. dr. Marc Vervloet, afdelingshoofd Nierziekten van het Radboudumc.
Hij ontving de prijs uit de handen van Manon Tjoa, programmamanager bij de Nierstichting. De voorzitter van de Willem Kolff Stichting, Derk Meulman, moest wegens ziekte wegblijven.
Manon Tjoa: ‘Gerben ontwikkelde meerdere innovatieve zorgprojecten. Bijvoorbeeld een E-health coaching voor patiënten in het eerste jaar na transplantatie en voorlichtingsmateriaal voor kinderen wiens ouders een nier doneren. Ook zorgde hij voor het begeleiden van niertransplantatiepatiënten bij het versturen van een dankbrief aan nabestaanden van een overleden donor en hielp hij met het organiseren van herdenkingsbijeenkomsten van overleden dialysepatiënten. Al deze projecten zijn succesvol en een groot deel ervan is landelijk overgenomen door andere ziekenhuizen.’
Derk Meulman (voorzitter Willem Kolff Stichting): 'Gerben is een echte verbinder, zeer toegankelijk en zorgt voor de juiste begeleiding. Het belang van patiënten staat bij hem duidelijk op nummer 1!
Gerben zet zich ook al jaren in als secretaris voor de beroepsvereniging van Maatschappelijk Werkenden in de Nefrologie (VMWN).
Geertje Pronk, voorzitter van de VMWN: ‘In het contact met anderen is Gerben benaderbaar en deelt hij graag zijn expertise. Hij is een verbindende factor. Hij verdient deze prijs vanwege zijn betrokkenheid en zijn drive om projecten op te starten voor patiënten en naasten, gericht op verbetering van psychosociale zorg. Gerben is hét voorbeeld van bezield werken.’
Bron: Gerben van den Bosch winnaar Maria ter Welle Prijs 2023
2021
- Marjo van Helden, verpleegkundig specialist nierziekten, Radboud UMC Nijmegen.
Marjo van Helden werd de prijs toegekend voor haar jarenlange inzet voor niertransplantatiepatiënten. Ze is nauw betrokken bij patiënten en hun naasten voor, tijdens én na transplantatie. Patiënten en collega’s roemen haar gedrevenheid en warme persoonlijkheid. Naast de directe patiëntenzorg heeft zij zich jarenlang ingezet voor professionalisering van het vak. Ze heeft zich zowel nationaal als internationaal bestuurlijk ingezet en initieert verbeteringen in de zorg.
Marjo van Helden is onder meer nauw betrokken geweest bij de opzet van de psychosociale screening van mensen in aanloop naar een niertransplantatie. De screening wordt inmiddels in een groot aantal ziekenhuizen in Nederland gebruikt. De informatie die hieruit naar voren komt, bijvoorbeeld over ziekte-inzicht, taalbeheersing, zelfredzaamheid wordt gebruikt voor een optimale voorbereiding en nazorg bij transplantatie.
Ook is Marjo betrokken bij de zorg voor jongvolwassenen, die van de kindernefrologie de overstap moeten maken naar de volwassenenzorg. Deze overgang is voor ouders én kind vaak een grote en ingrijpende stap.
Marjo van Helden ontwikkelde daarnaast voorlichtingsvideo’s over medicatie en bloeddruk en een e-learning voor transplantatiepatiënten. Ze is bestuurlijk actief geweest binnen de Nederlandse Transplantatievereniging en de European Society for Organ Transplantation.
Katja van Geffen (manager Zorg & Innovatie Nierstichting): 'Uit de nominatie en alle steunbetuigingen komt een beeld naar voren van een zeer betrokken en enthousiaste zorgverlener. Marjo van Helden is een constante factor in de begeleiding van patiënten rondom de transplantatie; een zeer ingrijpende en spannende periode voor de patiënt en zijn omgeving. Door haar warme, humoristische persoonlijkheid geniet zij een enorm vertrouwen van patiënten en hun naasten. Iemand die laagdrempelig te benaderen is en deskundig advies geeft. En iemand die het vak van verpleegkundig specialist echt op de kaart heeft gezet. Kortom een zeer waardige winnares.'
Derk Meulman (voorzitter Willem Kolff Stichting): 'Marjo heeft zich hiernaast ingezet voor de verdere ontwikkeling van de beroepsgroep, zowel nationaal als internationaal. Binnen het Nederlandse transplantatieveld en in internationale beroepsverenigingen heeft ze er mede voor gezorgd dat verpleegkundigen en andere paramedici verenigd en vertegenwoordigd zijn. Hiermee kunnen ook deze beroepsgroepen op die plekken hun stem laten horen.'
V.l.n.r. Derk Meulman (voorzitter Willem Kolff Stichting), Marjo van Helden (Radboud UMC, Nijmegen)
en Katja van Geffen (Nierstichting)
Bron: Marjo van Helden wint Maria ter Welle Prijs 2021
2020
- Als gevolg van de Covid-19 epidemie is in 2020 geen Maria Ter Welle prijs toegekend.
2019 MARIA TER WELLE PRIJS 2019 KENT TWEE WINNAARS
- Trijntje Kok-Steenbergen (diëtist uit het UMC Groningen) en Magda van Loon (verpleegkundig specialist in het Maastricht UMC+) zijn de winnaars van de Maria ter Welle Prijs 2019. Zij ontvangen deze prijs voor hun jarenlange en intensieve inzet in de nierzorg. De prijs is een initiatief van de Nierstichting in samenwerking met de Willem Kolff Stichting met als doel verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten werkzaam in de nierzorg te eren. Er waren twaalf genomineerden. De winnaars ontvangen naast een medaille een geldbedrag van 2.000 euro dat besteed mag worden aan persoonlijke ontwikkeling.
De prijs is sinds dit jaar een oeuvreprijs voor zorgprofessionals die het leven van nierpatiënten verbeteren. Steun en advies van verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten zijn voor nierpatiënten minstens zo belangrijk als de medische zorg van hun arts.
John Jacobze (voorzitter Willem Kolff Stichting): 'Trijntje en Magda zetten zich beiden op hun eigen werkterrein vol overgave in voor een beter leven voor de patiënt. Maar hebben ook een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het vakgebied. De manier waarop zij invulling geven aan hun werk en hun vak is geheel in de geest van Maria ter Welle.'
2017
- Sophie Luderer, diëtist van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.
Zij ontwikkelde samen met Louise Witteman, diëtist bij Robin Health Games, een serious game voor nierpatiënten. Bekijk het filmpje
2016
- Peter Janssen, dialyseverpleegkundige Maastricht Universitair Medisch Centrum
Peter Janssen bedacht en implementeerde het project 'DIAHUB, kleinschalige dialysevoorziening in een zorgcentrum. Bekijk het filmpje
2015
- Renske Karens, Gelderse Vallei Ziekenhuis, Ede
Renske Karens bedacht een oplossing voor nierpatiënten 'Let's call it FRODIO! Een oplossing voor nierpatiënten met een vochtbeperking'.
2014
- Noeleen Berkhout-Byrne, LUMC Leiden
Noeleen Berkhout-Byrne kreeg de Maria Ter Welle prijs toegekend vanwege het door haar ontwikkelde idee van Het Nefrogeriatrisch Zorgpad.
2013
- Paul Gundlach, verpleegkundig specialist, Maasstad Ziekenhuis Rotterdam.
Paul Gundlach kreeg de prijs op 26 maart 2013 tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen voor het project 'Preventieve nefrologische zorg loont: inzet van verpleegkundig specialisten in een hoogrisicopopulatie'. Dit project richt zich op het juist opvolgen van mensen bij wie bij toeval nierschade is ontdekt.
In Nederland worden naar schatting jaarlijks een half tot één miljoen onderzoeken verricht waarbij intravasculair jodiumhoudende contrastmiddelen worden toegediend. Controle van de nierfunctie is verplicht voor patiënten die onderzoeken met contrast ondergaan, omdat dit kan leiden tot acute nierschade. Veel mensen ontdekken door deze controle dat ze nierschade hebben. Vernieuwend in dit project is de vroegtijdige begeleiding die deze mensen krijgen van verpleegkundig specialisten ter voorkoming van verdere nierschade.
2012
- Trudeke Struijk-Wielinga, diëtiste VU Medisch Centrum, Amsterdam
Trudeke Struijk ontwikkelde een aanpak om een tekort aan eiwit- en energieinname bij dialyserende nierpatiënten te voorkomen.
Dit is een complicatie die bij 30 tot 50 procent van de hemodialysepatiënten optreedt. "Lang niet alle patiënten krijgen tijdens of na dialyse een maaltijd aangeboden en missen zodoende eetmomenten. Als je bedenkt dat zij drie dagen per week dialyseren en de consumptie van voldoende eiwit en energie dan vrijwel onmogelijk is, betekent dit dat zij snel in conditie achteruitgaan", vertelt Struijk. "Meerdere eiwitrijke eetmomenten per dag zijn erg belangrijk om naar behoefte te kunnen eten. Als diëtiste beschouw ik het als mijn taak nierpatiënten te helpen op dialysedagen voldoende energie en eiwitten tot zich te nemen. Tijdens een pilot op het VUmc hebben we aangetoond dat het mogelijk is door gewone voeding de inname van eiwitten en energie te verbeteren. Ik ben er erg trots dat ik deze eervolle prijs heb gewonnen en dit voorbeeld nu landelijk navolging krijgt."
2009
- Jannie Smit, Kampen, Nederland.
2004
- Judy Columbo, Brooklyn / New York, Verenigde Staten.
2003
- Heidemarie Alexander, Furth, Duitsland.