DE VAN NOORDWIJK PRIJS EN DE 'WILLEM KOLFF BATTLE OF THE UNIVERSITIES'
Het Van Noordwijk Stipendium
Het Van Noordwijk Stipendium werd gecreëerd in 2003. Het Bestuur van de Willem Kolff Stichting besloot in 2024 de naam te veranderen in de Van Noordwijk Prijs met behoud van de toekenningscriteria.
Prof. Jacob van Noordwijk tijdens de eerste uitreiking van de naar hem genoemde prijs in 2004.
In 2004 was de winnaar Johannes van Dijk, Technisch informaticus, Afd. Klinische Neurofysiologie, Radboud UMC, Nijmegen
De Van Noordwijk Prijs (voorheen Van Noordwijk Stipendium) is een wetenschappelijk aanmoedigingsprijs die is genoemd naar de belangrijkste assistent van professor Kolff bij de ontwikkeling van de kunstmatige nier tijdens de Tweede Wereldoorlog, prof.dr. Jacobus van Noordwijk (1920-2008). Tot 2018 bestond het Van Noordwijk Stipendium uit een wetenschappelijk aanmoedigingsprijs van € 10.000 die door de Willem Kolff Stichting werd toegekend aan een mogelijk, praktisch interdisciplinair wetenschappelijk concept op het terrein van de orgaanvervangende (bio)medische techniek en celtechnologie. Sinds zijn creatie in 2003 is de prijs twee keer uitgereikt. In 2004 en 2009 was dat in de vorm van een aanmoedigingsbudget voor een individuele wetenschapper die onderzoek deed naar een zeer concrete, patientgerelateerde oplossing van een medisch probleem. Na 2009 werd het Van Noordwijk Stipendium toegekend aan de winnaar van de 'Willem Kolff Battle of the Universities'.
In 2024 is besloten het Van Noordewijk Stipendium definitief om te vormen tot de Van Noordwijk Prijs, bestaande uit een oorkonde en een medaille met de beeltenis van Jacob van Noordwijk. De criteria voor toekenning en het beoogde doel blijven onveranderd.
De 'Willem Kolff Battle of the Universities'
De eerste 'Willem Kolff Battle of the Universities' werd in 2011 in Leiden gehouden. De tweede 'Battle' vond plaats in Eindhoven in 2014 en de derde in 2018, weer in Leiden. Door de Covid-19 epidemie kwam ook de 'Kolff Battle of the Universities' - evenals de andere prijsuitreikingen - op een laag pitje te staan. Door een heroriëntatie van de activiteiten van de WKS in samenwerking met externe partners inclusief de Nierstichting is in 2022 besloten voorlopig geen nieuwe 'Battles' te organiseren.
Het team van Erasmus Medisch Centrum Rotterdam won op 30 september 2011 de eerste ‘Battle of the Universities' om het Van Noordwijk Stipendium 2011. Wetenschappelijke teams van negen Nederlandse universiteiten streden hierbij 24 uur lang om een innovatieprijs voor de beste oplossing van een medisch-technisch probleem bij een hart- en een nierpatiënt. Het team van Erasmus MC had met hun Cell Bead Transplantation Concept - ofwel stamcellen transplanteren vanuit het beenmerg en ze gebruiken om zich ophopende gifstoffen (ADMA) uit het lichaam te verwijderen die op de lange duur hartproblemen veroorzaken bij nierpatiënten - volgens zowel de jury als de zaal het meest innovatieve idee. Ze wonnen een geldbedrag van € 10.000 dat ze aankondigden aan te wenden om hun concept nader uit te werken.
In 2014 won het team van Eindhoven Radboud MC het Van Noordwijk Stipendium.
De laatste keer dat het van Noordwijk Stipendium kon worden uitgereikt aan de winnaar van de 'Battle of the Universities' was in oktober 2018 toen het team van het Medisch Centrum van de Radboud Universiteit (Nijmegen) met de eer ging strijken. Tijdens de Battle streden zes teams van jonge onderzoekers om de meest innovatieve oplossing om een 'nier-probleem' op te lossen via een (bio) medische anapak. Om een indruk te krijgen over opzet en verloop van de 'battle' zij hier verwezen naar de volgende links:
- https://www.radboudumc.nl/en/news/2019/willem-kolff-battle-of-the-universities
- https://www.youtube.com/watch?v=9pAkyIh2gT4